Nu het weer zomer is en de temperaturen buiten weer flink kunnen gaan stijgen, is er zoals ieder jaar weer het risico op een oververhitte telefoon. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk, is het gevaarlijk en wat kun je ertegen doen? In deze blog leggen onze experts van de Smartfone Kliniek in Rozenburg alles voor je uit.
Er zijn verschillende redenen voor een telefoon om oververhit te raken, maar de meest voor de hand liggende reden is de zon. Laat je op een warme zomerdag, met temperaturen boven de 30 graden, je telefoon in de zon liggen, dan wordt het binnen in je telefoon bijzonder warm. Er treedt een soort broeikaseffect op binnen je telefoon. Het gevolg: je telefoon raakt oververhit. Ook je telefoon in de auto laten liggen met dergelijk weer is een veelvoorkomende oorzaak voor oververhitting. Pas altijd goed op voor een oververhitte telefoon.
Maar niet alleen een externe oorzaak, zoals het weer, kan een oorzaak zijn van oververhitting. Ook het intensieve gebruik van bepaalde apps kan je telefoon laten oververhitten. Een telefoon is immers een computer en een computer creëert warmte. Bij veel laptops en desktopcomputers wordt het systeem gekoeld door middel van ventilatoren en complexe koelsystemen. In een telefoon is daar uiteraard weinig ruimte voor, dus kan een telefoon zijn warmte veel minder goed kwijt dan een groter apparaat. Dus laat je je camera of je app die actief gebruikmaakt van GPS aanstaan terwijl je je telefoon in je zak stopt, dan bestaat de kans dat de processor van je telefoon gaat oververhitten.
Een derde oorzaak voor oververhitting is het opladen van je telefoon. Tijdens het opladen van je telefoon wordt er op hoge snelheid elektriciteit in je telefoon geladen, wat opwarming tot gevolg heeft. Dus onder bepaalde omstandigheden kan ook hier oververhitting plaatsvinden.
Als je telefoon oververhit raakt, kan hij – net zoals andere computers – zeer beperkt worden in het gebruik. De processen kunnen minder snel worden verwerkt door de processor en je zult merken dat je telefoon aanzienlijk zal vertragen. Dat is niet zeer gevaarlijk, maar het komt de levensduur van je processor niet ten goede. Wat een stuk gevaarlijker is, is de oververhitting van de accu in je telefoon. De accu zal zeer snel verouderen door te veel warmte en kan in het ergste geval zelfs in de brand vliegen. Pas altijd op met een oververhitte telefoon.
Als je merkt dat je telefoon te warm wordt, leg hem dan op een koele plek. Je kunt ook je hoesje verwijderen om de warmte sneller te laten ontsnappen. Haal sowieso je telefoon van de oplader af, omdat opladen, zoals gezegd, een bron van warmteontwikkeling is. Door de vliegtuigmodus van je telefoon in te schakelen of de telefoon zelfs helemaal uit te schakelen, zullen de (meeste) processen in je telefoon stoppen met werken en weet je zeker dat er geen extra hitte wordt geproduceerd.
Gaat je telefoon toch niet meer aan als gevolg van oververhitting? Komt gerust langs bij de. Smartfone Kliniek in Rozenburg.